Skip to main content


Dr. Jürgen Vanpraet
Praktijkassistent
Bio

Jürgen Vanpraet behaalde in 2006 met grote onderscheiding het diploma van master in de rechten aan de Universiteit Gent en behaalde in 2011 de graad van doctor in de rechten aan de Universiteit Antwerpen.

Zijn doctoraal proefschrift "De latente staatshervorming. De bevoegdheidsverdeling in de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof en de adviespraktijk van de Raad van State" (2011) werd bekroond met de Fernand Collin-prijs voor Recht 2012. Deze tweejaarlijkse prijs wordt toegekend aan werken die een oorspronkelijke bijdrage leveren tot de rechtswetenschap in België.

Hij is deeltijds actief als praktijkassistent aan de vakgroep Europees, Publiek- en Internationaal Recht waar hij actief is binnen het staatsrecht en het bestuursrecht.

Zijn onderzoeksactiviteiten spitsen zich voornamelijk toe op het grondwettelijk recht met een bijzondere aandacht voor de staatshervorming en de verdeling van bevoegdheden tussen de federale overheid, de gemeenschappen en gewesten. Daarnaast spitst hij zich tevens toe op bestuursrecht in het algemeen en het omgevingsrecht in het bijzonder.

Binnen deze domeinen is hij tevens actief als advocaat.

Recente publicaties
Bezoek lib.ugent.be voor een manuele zoekopdracht